Seitai (letterlijk: ‘lichaam in balans’) heeft zijn oorsprong in de vroege Showa periode.

De verscheidene therapieën werden traditioneel van generatie op generatie doorgegeven. Echter tijdens de tweede wereldoorlog werden vele jonge mensen opgeroepen om in dienst te gaan. Hierdoor waren er nauwelijks opvolgers en gingen de therapieën bijna verloren.

De weinige overgebleven Seitai-meesters vreesden dat de rijkdom aan therapieën volledig zou verdwijnen. Ze kwamen daarom bij elkaar en smeedden de meest effectieve technieken samen tot één methode die ze na konden laten aan hun opvolgers. Door de essenties van verschillende therapieën samen te brengen heeft de Seitai-methode de tand des tijds kunnen doorstaan.

Over Imoto Seitai

Ik werk volgens de Imoto Seitai-methode, ontwikkeld door Kuniaki Imoto. Hij begon zijn studie al op vijfjarige leeftijd als getalenteerde leerling van zijn vader Yoshio Imoto. Meester Kuniaki Imoto werd al in zijn kindertijd gezien als een begaafd behandelaar.

Als twintiger vertrok Kuniaki Imoto naar Europa om accupunctuur te onderwijzen. Hij studeerde daarnaast westerse geneeskunde in Switzerland en Duitsland. Hij keerde terug naar Japan om Seitai te onderwijzen en patiënten te behandelen in Tokyo en Yamaguchi. Dit doet hij nog tot de dag van vandaag.

In zijn jongere jaren nam hij deel aan een internationaal congres over alternatieve geneeskunde en behaalde hij zijn graad in geneeskunde. Hij heeft zijn technieken altijd met het publiek gedeeld vanuit de overtuiging dat “de technieken zich niet zullen ontwikkelen als ik ze meeneem in mijn graf”.

Al bijna zestig jaar lang werkt hij in klinieken en onderzoekt hij de werking van het menselijk lichaam. Hierdoor heeft hij een toegankelijke theorie kunnen ontwikkelen die gemakkelijk over is te brengen op studenten. Hij noemt het ‘Human Body Dynamics’.

De Imoto Seitai-methode bevat behalve handtechnieken ook technieken voor zelfbehandeling, zoals Seitai lichaamsoefeningen (‘Human Body Dynamics Exercise’) en de ‘Hot Towel Method’. Deze laatste techniek stimuleert het zelfherstellend vermogen en is nog steeds in ontwikkeling. Het volgt de verschillende fases in iemands leven en de lichamelijke veranderingen die daarbij horen.