Lange COVID Inzichten: Een gids voor herstel door oosterse geneeskunde

Het is bijna vier jaar geleden dat de COVID-19 pandemie begon. In deze periode hebben we te maken gehad met afsluitingen, maskermandaten in openbare ruimtes, sociale distantiëring en de ongekende massale toediening van mRNA-vaccins. Naast debatten over de voor- en nadelen van deze maatregelen is er één onbetwistbare realiteit op de voorgrond getreden: het gestaag toenemende aantal “Lange COVID”-lijders.

Aangezien COVID-19 een nieuwe infectieziekte is met unieke complicaties na de infectie, vormde de definitie en behandeling ervan aanvankelijk een grote uitdaging. Professionals in de gezondheidszorg lijken nog steeds nieuw terrein te verkennen op zoek naar effectieve behandelingen. Sommige artsen experimenteren met verschillende alternatieve therapieën en melden tot op zekere hoogte succes.

Als beoefenaar van een Japanse manuele therapie die bekend staat als “Seitai“, ben ik cliënten tegengekomen die langdurige gezondheidsproblemen hadden na infecties met het coronavirus. Uit mijn observaties blijkt dat ongeveer de helft van deze mensen na mijn behandelingen een geleidelijke of zelfs aanzienlijke verbetering meldden.

Ik ben echter geen arts of gezondheidsdeskundige, dus ik moet toegeven dat mijn ervaringen puur anekdotisch zijn. Daarom wil ik in dit artikel enkele zelfzorgpraktijken en -maatregelen met je delen die je onafhankelijk van mijn verdachte behandeling kunt proberen. Ik hoop dat deze suggesties enige verlichting bieden voor degenen die worstelen met Long COVID.

Wat betekent het oplopen van COVID voor ons lichaam?

Van wat ik heb geleerd, kan het oplopen van COVID in wezen worden samengevat als “versnelde veroudering“. Veroudering omvat een proces dat “oxidatie” heet. Daarom is het verwijderen van reactieve zuurstofspecies uit het lichaam een cruciaal aspect van COVID-herstel. Glutathion, waarvan wordt aangenomen dat het de krachtigste antioxidant van het lichaam is, wordt voornamelijk geproduceerd in de lever. Daarom is het verbeteren van de leverfunctie een topprioriteit.

Aanpak 1: Lever Activatie Punt (痢症活点 Ri-sho-katten)

In Seitai is er een techniek die bekend staat als het “Lever Activatie Punt” of “Ri-sho-katten” in het Japans, gelegen onder de rechter onderste ribbenkast.

Ri-sho-katten

Om dit punt te stimuleren,

druk je er met je vingers met de klok mee op terwijl je uitademt en houd je de druk vast terwijl je inademt. Herhaal dit proces 4-5 keer en ga elke keer dieper. Laat dan, terwijl je inademt, de druk zachtjes los, ook met de klok mee, over 2-3 ademhalingen.

Door hierna de Stoomdoekmethode uit te voeren, die ik later zal beschrijven, zal de effectiviteit aanzienlijk verbeteren.

De lever is cruciaal voor het ontgiften, waardoor dit punt een “ontgiftingstrigger” is.

De Japanse term “痢症活点 Ri-sho-katten” betekent een punt om je lichaam wakker te maken en te activeren als je symptomen zoals diarree ervaart.

Het vermijden van alcohol, dat de lever belast en ontstekingen verergert, is essentieel voor herstel.

Wat veroorzaakt lange COVID-aandoeningen?

Naar mijn bescheiden mening gaan onze immuuncellen in eerste instantie in de tegenaanval als het virus ons infecteert. COVID-19 kan onze immuuncellen echter infecteren, wat leidt tot een geleidelijke verstoring van onze immuunfunctie.

Terwijl onze immuniteit vaak overheerst, kan Lange COVID optreden als gevolg van:

a: Directe schade aan onze organen en weefsels door COVID-19 virussen.

b: Disfunctionele immuuncellen die onze gezonde cellen aanvallen, waaronder andere immuuncellen, wat leidt tot chronische ontstekingen en auto-immuunziekten.

c: COVID-virussen die in ons lichaam overleven, vergelijkbaar met tuberculosebacteriën, en reactiveren wanneer ons immuunsysteem verzwakt.

Aanpak #2: Kort Vasten en Minder Eten

Kort vasten kan verschillende voordelen bieden:

1. Het verminderen van chronische ontstekingen om de immuunfunctie te behouden.

2. Het activeren van autofagie om cellulaire componenten te reinigen en recyclen.

3. Stimuleren van stamcelregeneratie voor weefselherstel en verjonging.

4. De darmmicrobiota verbeteren en zo de immuunfunctie versterken.

Daarentegen kan te veel eten leiden tot overmatige ophoping van cholesterol in onze bloedvaten, een bekende plek voor COVID-infectie en replicatie, waardoor de symptomen mogelijk langer duren en verergeren.

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/sars-cov-2-infects-coronary-arteries-increases-plaque-inflammation

Aanpak #3: Stoomdoektherapie voor het Occipitale gebied

De Stoomhanddoekmethode, zoals beschreven in mijn vorige artikel, is een effectieve zelftherapietechniek die is doorgegeven in Imoto Seitai.


 

Als ik deze methode uitleg, zeggen veel van mijn cliënten: “Oh ja, dat doe ik al. Ik gebruik een zitzak” of iets dergelijks. Dat is prima, maar het principe is heel anders, dus volg de procedure strikt om de opmerkelijke effectiviteit te behouden.

De sleutel is het gebruik van “natte warmte” en een “verkoelende prikkel“.

Week een dikke handdoek in water, wring hem uit, verwarm hem in de magnetron tot een temperatuur net buiten je comfortzone en breng hem aan op het getroffen gebied. Na ongeveer vier minuten, wanneer de temperatuur is gedaald, verwarm je de handdoek opnieuw tot dezelfde temperatuur en breng je hem opnieuw aan op dezelfde plek. Herhaal dit proces in totaal 3-5 keer.

Je kunt deze methode bijna overal op je lichaam toepassen. Als je ongemak voelt in je buik, leg het dan daar. Als het je borst is, dan op de borst. Het is eigenlijk heel comfortabel en ontspannend.

Koorts centrum

Breng het ook aan op je achterhoofd. De kleine hersenen in dit gebied regelen lichaamsbewegingen, maar communiceren ook nauw met de hersenstam, die vitale functies zoals ademhaling en hartslag regelt. Een COVID-infectie kan de hersenstam beschadigen, wat kan leiden tot zuurstoftekort, hartritmestoornissen en meer, vaak ongemerkt. Daarom is het aan te raden om deze methode voor de zekerheid dagelijks toe te passen.

Terwijl communicatie tussen de hypothalamus en het cerebellum medisch niet bewezen is, hebben wij empirisch een punt onder de occipitale protuberantie gevonden dat dient als een trigger voor koorts wanneer het lichaam dit eist, wat wij Koortscentrum noemen. Het toepassen van de gestoomde handdoekmethode op dit gebied resulteert vaak in een korte piek in hoge koorts, gevolgd door een terugkeer naar normale temperatuur, vooral in gevallen van aanhoudende lichte koorts.

Dit is om verschillende redenen zo’n effectieve gezondheidspraktijk, waardoor het voor iedereen aan te raden is, zelfs voor mensen zonder langdurige COVID-symptomen. Lees voor meer informatie dit artikel.

Aanpak #4: Draai en strek oefening

Bij ernstige gevallen van Long COVID kunnen patiënten last hebben van spierzwakte in hun armen, tot het punt dat zelfs tandenpoetsen een uitdaging wordt.

De officiële naam van het coronavirus is SARS-CoV-2, wat staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome.

In Seitai wordt traditioneel geadviseerd dat ‘na een longontsteking een persoon zijn armen een jaar niet moet gebruiken.

Dit komt omdat de armen worden ondersteund door de sleutelbeenderen en schouderbladen, die bovenop de longen rusten. Als uw longen verzwakt zijn, hebben de armen nergens rust, waardoor het moeilijk wordt om zelfs uw eigen gewicht te houden. In deze toestand kan het uitoefenen van kracht de longen beschadigen en het herstel belemmeren. Hetzelfde geldt voor SARS.

We benadrukken de nauwe verbinding tussen de longen en vitaliteit en ook de fysieke relatie tussen de longen – sleutelbeenderen – borstspieren – biceps. Het rekken van deze spieren helpt om kracht te herwinnen. Maar zoals gezegd, zelfs lichte inspanning kan verzwakte longen verder beschadigen. Daarom worden zachte oefeningen aanbevolen terwijl u op uw rug ligt.

Ga eerst op uw rug liggen op een ruime plaats. Strek dan langzaam beide armen uit, een “X” vormend.

Draai en strek oefening

1. Rek de rechterhelft van je lichaam uit met je rechterarm en rechterbeen.

2. Rek de linkerhelft van je lichaam uit met je linkerarm en linkerbeen.

3. Rek diagonaal uit met je rechterarm en linkerbeen.

4. Rek diagonaal uit met je linkerarm en rechterbeen.

Herhaal stappen 1 tot 4 voor meerdere sets, eindigend met een diepe rek van de minst flexibele combinatie. Sta langzaam op nadat je ademhaling is gekalmeerd.

Deze eenvoudige maar effectieve oefening rekt alle grote spiergroepen uit, verbetert de bloedcirculatie en stimuleert diepe ademhaling, wat ook helpt bij het reguleren van het autonome zenuwstelsel. Door afwisselend verschillende spiergroepen te stimuleren, zowel parallel als diagonaal, helpt deze oefening ook bij het verbeteren van de neuromusculaire coördinatie.

Hoewel deze oefening ongelooflijk eenvoudig is, is aangetoond dat het zeer effectief is in revalidatie, inclusief voor aandoeningen zoals een beroerte.

Conclusie

Japan kent een concept genaamd Yōjō (養生: het koesteren van het eigen leven), oorspronkelijk bepleit door filosoof en botanicus Ekken Kaibara (1630-1714). Dit concept benadrukt dat het lichaam sterker wordt en langer leeft door voldoende rust en energiebehoud.

Dit staat in contrast met het concept van Training, dat suggereert dat een verzwakt lichaam oefening nodig heeft; zonder oefening kan het lichaam nog zwakker worden.

Vanuit mijn waarnemingen merk ik dat veel mensen tegenwoordig worden gedreven door het concept van Training en hun grenzen te veel overschrijden, zelfs tijdens de herstelfase waarin ze zouden moeten rusten. Dit leidt vaak tot een negatieve cyclus.

Ik moedig u aan om uw mindset volledig te veranderen, als het gaat om Long COVID.

Probeer ’s ochtends en ’s avonds de benaderingen 1-4 te volgen, zonder uzelf te belasten, terwijl u het principe van Yōjō onthoudt.

Met kleine, geleidelijke stappen kunt u uw oorspronkelijke vitaliteit terugwinnen.

Als u vragen heeft over dit onderwerp, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.